Imagine 3D fără ochelari! Samsung a patentat o tehnologie care permite proiecția holografică


Nu mai e mult până vom putea urmări holograme fără necesitatea utilizării ochelarilor 3D


În secolul XXI, când evoluția tehnologică a atins culmile maxime, proiecția holografică, inventată de Dennis Gabor, acum 47 de ani, pare încă o inovația din altă lume, pe care nu am apucat să o experimentăm din plin. După ce au lansat prima generație de televizoare 3D, care spre mirarea tuturor a fost întâmpinată de utilizatori fără prea mult entuziasm, din cauza că magia imaginii tridimensionale putea fi atinsă doar cu ajutorul ochelarilor incomozi, cei de la Samsung au decis să sară cu câteva trepte mai sus, inventând display-uri capabile să proiecteze holograme tridimensionale. Prea complicat? Îți explic în continuare ce planuri bestiale au producătorii coreeni.

Conform ultimelor informații de pe site-ul organizației World Intellectual Property Organization (WIPO) și United States Patent and Trademark Office (USPTO), pe display-ul patentat de gigantul coreean va fi utilizat un modulator spațial de lumină de ultimă generație, care va rezolva problema unghiurilor de vizualizare înguste și rezoluției joase a tehnologiilor holografice inventate până acum, cum ar fi imaginea laser gravată pe cardurile Visa, sau display-ul consolei portabile Nintendo 3DS.


Samsung are ani buni în spate de când lucrează la această tehnologie, căutând soluții eficiente pentru a depăși barierele avansării în domeniul proiecțiilor holografice, care se pare că cam s-a oprit în loc, iar rezultatul se promite a fi unul de-a dreptul fantastic. În descrierea inovației se mai menționează și despre utilizarea unor serii de micro lentile, amplasate pe o suprafață netedă, datorită cărora va fi posibilă focalizarea razelor de lumină redate de display, ca în cele din urmă, în aer, să poată fi proiectată imaginea tridimensională.

Ideea redării tridimensionale a conținuturilor grafice este cercetată și de alți giganți mondiali, precum Apple, în cadrul proiectului i3D. Producătorii din Cupertino au încercat să demonstreze aplicarea acestei tehnologii pe unul din iPad-urile Apple, dar de data aceasta cu ajutorul unor mișcări specifice a dispozitivului, dar și a persoanei care urmărește imaginea. Mai multe detalii despre proiectul american i3D nu se cunosc.


În cererea depusă pentru obținerea patentului, producătorii coreeni au descris dezavantajele tehnologii 3D și metodei de parallax binocular din prezent, problemele în utilizare dar și soluțiile de îmbunătățire a acesteia. Principala problemă menționată este disconfortul apărut în exploatarea ochelarilor 3D, dar și oboseala survenită în timpul perceperii acesteia de către creier. De asemenea, sunt enumerate toate detaliile, componentele necesare pentru proiectarea hologramelor pe ecranele televizoarelor care vor suporta această tehnologie. Încă o veste revoluționară, este că televizoarele Samsung ar putea fi dotate cu un bloc special, care va urmări privirea utilizatorilor și poziția, mărimea pupilei.


Cererea a fost depusă în ianuarie 2018, dar a fost acceptată și publicată abia acum. Din practică, s-a dovedit că nu toate proiectele patentate sunt realizate cu succes până la urmă, uneori din lipsa de finanțe, alteori din cauza unor eșecuri. Să sperăm că proiectul revoluționar al celor de la Samsung va fi dus cu bine până la capăt, iar televizoarele holografice vor deveni la fel de celebre în rândul utilizatorilor ca cele 4K UHD TV sau Smart TV.

„Dacă cooperarea este sângele vieții, științei și tehnologiei, ea este în mod similar vitală pentru societate, în ansamblu.” Arthur Holly Compton


0 Comments:

Trimiteți un comentariu