Primul televizor 8K de la Samsung - Q900R


Q900R QLED – cea mai înaltă treaptă în evoluția TV


Cine din noi nu are sau nu a avut niciodată un televizor acasă? Cred că ar fi greu să găsim măcar un om care nu și-a petrecut serile în fața „prietenului” său digital, urmărind un film artistic, un documentar sau o emisiune de știri. Televizoarele, fie Smart TVs sau obișnuite, au devenit o parte importantă a vieții noastre, și pe an ce trece, ne oferă tot mai multe posibilități, la care acum 100 de ani, John Logie Baird (creatorul primei transmisiuni TV) nici măcar nu s-a gândit. Dacă să ne adâncim mai mult, istoria „globului de cristal” începe și mai devreme, odată cu descoperirea fotoconducției de către Willoughbi Smith (1873) și a discului rotativ, care a stat la baza primului televizor mecanic, de către Paul Gottlieb Nipkow (1884). Fiecare nouă idee a contribuit considerabil la dezvoltarea dispozitivului „enigmatic”, care la începuturi, a stârnit revoluții și a dărâmat guverne.

În prezent televizoarele și-au cam pierdut din magie, fiind considerate o tehnică de ordin „primitiv”. Dacă acum 20 de ani rândurile după televizoare nu aveau capăt, astăzi micile ecrane au cedat „sfios” poziția device-urilor mult mai performante, cum sunt laptopurile, smartphone-urile sau tabletele high-tech. Și totuși, câte device-uri noi nu ar apărea, nimic nu poate aduce aceleași emoții „calde” pe care le simți stând relaxat pe un fotoliu, cu o ceașcă de ceai în mână și urmărind entuziasmat programul TV preferat. Nu o să greșesc dacă o să spun că anume aceste motive, încă mai țin vie industria televizoarelor, care pășește ferm treptele evoluției, bucurându-ne cu device-uri demne de aplauze.


Încă de la sfârșitul verii, gigantul tehnic, Samsung, a făcut un anunț bombă, că pregătește o nouă generație de televizoare 8K. Da, da, ați citit bine! TV 8K a devenit un fenomen „pământesc”, chiar dacă mai există oamenii care nu și-au schimbat „cutiile digitale” de la CRT la LCD, sau de la Full HD la 4K. Un device cu același format, dar cu display OLED, au prezentat recent și cei de la LG, în cadrul IFA 2018. Ce înseamnă 8K? Aceasta e o rezoluție de 4 ori mai mare decât ultima generație de televizoare UHD. Iar ca să nu vă rătăciți în amalgamul acesta de abrevieri stresante, în continuare o să vă povestesc de ce sunt în stare aceste device-uri high-end și prin ce sunt speciale, față de „confrații” lor mai mici. 

Splendidul Q900R, televizorul cu pricina, este dotat cu tehnologia de ultimă generație QLED, cireașa de pe tort a ultimelor generații de televizoare de la Samsung, care are la bază 3 piloni: Q Picture, Q Style și Q Smart. A fost impresionant să vedem un salt atât de mare în rezoluție, deoarece televizoarele 4K au apărut recent pe piață, timp în care practic nu au reușit să ne arate toate „talentele”. În plus, nici cei responsabili de transmisiunile video nu au prea multe conținuturi în acest format. Cum ne explică cei de la Samsung nedumerirea? În ajutor le vine tehnologia 8K AI Upscaling, care convertește imaginea până la rezoluția necesară. Ce ține de numărul pixelilor, display-ul QLED are de 4 ori mai mulți pixeli decât ecranul unui televizor 4K UHD, și de 16 ori mai mult decât un display Full HD.


Un alt avantaj sunt metodele de îmbunătățire a imaginilor în 4K, utilizând procesoare mai performante și noi algoritmi de inteligență artificială. Inovația ne promite și un nivel de luminozitate de câteva ori mai mare, în comparație cu un ecran HDR de top. De asemenea, această „boxă” performantă va fi printre primele device-uri care oferă suport pentru tehnologia HDR10+. Întrunind atâta performanță, ar fi fost „odd” ca „bestia” digitală să aibă și un preț la fel de perfect. Q900R a fost inclus în categoria tehnicii Samsung „de lux” și după ultimele informații va avea un preț „generos”, care depășește lejer suma de 15,000 $! Cam multișor, nu? Dar plăcerea costă! Nu vă pierdeți speranța, acesta este costul aproximativ al dispozitivului cu diagonala de 85 inch.  Alături de el, vor fi scoase pe piață încă trei televizoare cu diagonalele: 65, 75 și 82 inch. Precomanda „titanilor” TV a început zilele acestea, și este disponibilă doar în SUA.

Ce să ne mai așteptăm de la giganții tehnici? Nu știm! Cert e faptul, că evoluția tech atinge încet-încet apogeul. După cum spunea Lucian Blaga: „tehnica reprezintă fantezia realității.” Cel mai important e să nu încetați să visați, până la urmă chiar și cele mai mărețe visuri, au toate șansele să devină realitate. Iar noi, vă promitem să vă ținem la curent cu toate inovațiile tehnice „proaspăt scoase din cuptor”. Good Luck!

0 Comments:

Trimiteți un comentariu