Retrospectivă WWDC! Spunem la revedere la iTunes și WELCOME noului Mac Pro



Apple au fost mereu pricepuți la organizarea lansărilor grandioase, despre care încă vreo două săptămâni la rând, să vorbească o lume întreagă. S-a remarcat la propriu și Conferința Internațională WWDC 2019 (The Apple Worldwide Developers Conference) desfășurată în perioada 3-7 iunie în San Jose, California. Evenimentul de amploare a adus cu sine o listă întreagă de inovații, unele cunoscute, altele chiar neașteptate, despre care vom pălăvrăgi în continuare. Fanii Apple, GO ON la lecturat.

Primul anunț răsunător, a fost că gigantul din Cupertino își ia rămas bun de la legendara aplicație iTunes, care va fi înlocuită cu Apple Music, Apple Podcasts și Apple TV. Era și de așteptat! Zvonurile despre închiderea aplicației de muzică, lansată tocmai în 2003, sunt de mult timp la ordinea zilei și iată că au făcut-o și pe asta. În plus, s-au făcut îmbunătățiri majore și la capitolul securitate: a fost creat un mecanism nou de autorizare, care va înlocui opțiunea ce permite înregistrarea prin intermediul unui cont de pe rețelele de socializare.


De ce? – o să întrebe unii. Deoarece încă de anul trecut, producătorii ne-au promis că vor lua toate măsurile să excludă până la minim posibilitatea de a urmări utilizatorii prin intermediul rețelei Facebook. „Securitatea datelor personal – este un drept fundamental” – acesta a fost unul din mesajele de bază spus de vice-președintele departamentului Software Engineering, Craig Federighi. După spusele lui, aplicațiile Apple, care vor avea nevoie de date despre locație, de fiecare dată vă vor cere permisiunea, și nu va mai avea loc determinarea acesteia prin Wi-Fi sau Bluetooth. De asemenea, va fi exclusă înregistrarea prin intermediul rețelelor sociale.


Încă o inovație mult așteptată a fost și noul sistem de operare – iOS 13, care se deosebește de versiunile precedente printr-o mulțime de funcții mega utile. Prima din ele este fonul întunecat pentru aplicații, funcția „virtual tour” în Apple Maps, asemănătoare cu regimul Streetview din Google Maps și limbi noi pentru tastatura virtuală, care acum oferă variante de cuvinte în Arabă, Hindi, Chineză, Thailandeză, Vietnameză și încă 22 de limbi indiene oficiale.

Noi modele de Apple Watch și un Mac Pro de toată frumusețea


De la sisteme de operare, trecem și la device-uri, care nu au lipsit de la WWDC 2019. Luna iulie ne-a adus cu sine modele noi de Apple Watch, perfecționate din toate unghiurile. Noile smartwatch-uri pe iOS au devenit și mai independente față de smartphone-urile Apple, iar de data aceasta au primit propriul magazin de aplicații. Printre noile aplicații, se numără: Period Tracker (care ține evidența ciclului menstrual, ovulației și perioadelor de fertilitate) și trackerul care monitorizează nivelul de zgomot din jur, avertizându-vă când vă aflați într-un loc prea gălăgios etc.


Și cireașa de pe tort... tadadam, cel mai nou desktop PC – Mac Pro, cu procesor generos de tocmai 28 de nuclee și display Retina, cu rezoluția 6K, care este cu aproximativ 40% mai mare decât monitoarele iMac actuale. Device-ul va fi lansat pe piață abia în toamnă, la un preț de te lasă cu gura căscată – aproximativ 6000$, și asta fără monitor și periferice PC suplimentare. În plus, dacă deja ai un iPad, îl poți folosi pe post de al doilea ecran.

Din deliciile proaspăt scoase la lumină de către gigantul californian, mai putem enumera următoarele:
  • Funcțiile „Find my iPhone” și „Find my Friends” vor putea găsi fără probleme orice device Apple, chiar dacă nu este conectat la internet;
  • Îmbunătățirea detalierii cadrelor în aplicația Apple Maps;
  • Noul Screensaver pentru Apple TV – o imagine în rezoluție de 4K, din adâncurile oceanului, în colaborare cu Departamentul de Istorie Naturală al BBC, autorii serialului „Blue Planet”.
Conferința Internațională WWDC mai are o zi de derulare, și, cine știe, poate ne mai așteaptă ceva nou. Ca să afli primul despre cele mai tari lansări din lumea high-tech, abonează-te la blogul nostru.

0 Comments:

Trimiteți un comentariu